۱۳۸۹ اردیبهشت ۵, یکشنبه

خروج روزانه 8 دانش آموخته دکترا و کارشناسی ارشد از کشور

رسانه شمائید
پایگاه خبری تحلیلی سفیر � خبر اول � خروج روزانه 8 دانش آموخته دکترا و کارشناسی ارشد از کشور


عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به روند نگران کننده خروج نخبگان از کشور از تشکیل جلسه ویژه برای بررسی مهاجرت نخبگان با حضور ۱۲ نماینده وزارت خانه و دستگاه ها خبر داد و گفت: در این جلسه سیاست های کلی در ارتباط با مقابله با خروج نخبگان بررسی شد و راهکارهایی از جمله افزایش حمایت های مالی، اجتماعی، حمایت های معنوی و سیاسی برای برون رفت از این وضعیت پیشنهاد شدو به نظر می رسد کوتاهی دستگاه هایی از جمله وزارت علوم و بنیاد نخبگان در ارائه حمایت ها و ناهماهنگی بعضی وزارت خانه ها باعث تشدید این معضل شده است.


شایان ذکر است که در پی انتشار گزارش هایی مبنی بر افزایش روند مهاجرت نخبگان، کمیته ویژه ای برای بررسی این موضوع تشکیل شد. به گفته سلیمی، بررسی ها نشان می دهد از ابتدای سال ۸۸ در هر روز ۳ دانش آموخته دوره دکترا و ۵ دانش آموخته کارشناسی ارشد به خارج از کشور مهاجرت کرده اند که این وضعیت بسیار نگران کننده است.

بنا به گزارش صندوق بین المللی پول نیز سالانه ۱۸۰ هزار تحصیل کرده از کشور خارج می شوند که این روند سالانه ۵۰ میلیارد تومان به کشور خسارت وارد می کند.

علیرضا سلیمی در گفت وگو با خراسان هم چنین افزود: کمیته بررسی علل خروج نخبگان که از مدتی قبل ایجاد شده اولین جلسه خود را با حضور ۱۲ نماینده از سازمان ها و نهادهای مختلف از جمله وزارت خانه های علوم، اطلاعات، بهداشت، امور خارجه، بنیاد ملی نخبگان و اعضای کمیسیون آموزش تشکیل داد. این کمیته کار خود را به صورت هفتگی ادامه می دهد.

وی با اشاره به بررسی ۳ مسئله عمده در اولین جلسه کمیته بررسی وضعیت خروج نخبگان تاکید کرد: اولین موضوع تعیین یک دورنمای کلی از وضعیت خروج و مهاجرت نخبگان و دستیابی به یک آمار دقیق از میزان خروج نخبگان است تا بتوانیم در تصمیم گیری ها و حل این مسئله دقیق تر عمل کنیم.

وی تصریح کرد: اغلب نخبگان به اشکال گوناگون از جمله گردشگری، تجارت، تحقیق و پژوهش، از کشور خارج می شوند در این صورت برای دریافت ویزا نیازی به ارائه مدرک تحصیلی ندارند به همین دلیل نمی توان به راحتی آمار خروج نخبگان را استخراج کرد.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه در بحث جلوگیری از خروج نخبگان بین سازمان ها و دستگاه های مختلف ناهماهنگی وجود دارد به طوری که در حال حاضر وزارت امور خارجه با سهولت ویزا در اختیار نخبگان قرار می دهد و یا وزارت علوم حمایت های لازم را برای ماندن نخبگان در کشور به عمل نمی آورد.

سلیمی هم چنین با تاکید بر این که باید امتیازاتی برای نخبگان در کشور در نظر گرفته شود، خاطرنشان کرد: به نظر می رسد در شرایط کنونی باید تسهیلات و مشوق هایی برای نخبگان در نظر بگیریم تا انگیزه ماندگاری و ادامه تحصیل و تحقیق و پژوهش در کشور را داشته باشند.

وی هم چنین تصریح کرد: یکی دیگر از مباحث مهم در این کمیته بررسی علل داخلی خروج نخبگان است که باید به طور خاصی مشخص شود که چه عواملی باعث خروج نخبگان از کشور می شود. البته در این مسیر ممکن است که نیاز به اتخاذ تصمیماتی داشته باشیم که اصلاح برخی قوانین از این جمله است.وی اضافه کرد: یکی از موضوعات مهم دیگر تقویت سیستم اطلاع رسانی است. در حال حاضر این احتمال وجود دارد که نخبگان خارج از کشور با مشکلات فراوانی روبه رو باشند. در این میان اگرچه برای برخی از نخبگان زمینه مناسب برای کار و فعالیت در خارج از کشور فراهم شده است اما عده کثیری از آنان با گرفتاری های پیچیده شغلی و تحصیلی در خارج از کشور مواجه هستند که برای آگاهی یافتن از این وضعیت و یافتن راهکارهایی برای حل مشکلات آنان نیازمند ایجاد یک سیستم اطلاع رسانی قوی هستیم.

وی تصریح کرد: بررسی های ما نشان داده است که از ابتدای سال گذشته به طور متوسط در هر روز ۳ دانش آموخته دوره دکترا از کشور خارج شده اند که این رقم در مورد دانش آموختگان دوره کارشناسی ارشد روزانه حدود ۵ نفر را شامل می شود که این روند بسیار نگران کننده است.

وی ادامه داد: به طور قطع آینده دنیا را کشورهایی می توانند از آ ن خود کنند که اقتصاد خود را بر محور دانش بنا نهند و تولیدات فکری خود را افزایش دهند. بدیهی است که خروج نخبگان از کشور در آینده باعث می شود که دست ما از منابع دانش تهی باشد و از آ ن مهم تر این که با خروج نخبگان از کشور با پدیده ای تحت عنوان مهاجرت ژن ها نیز مواجه هستیم که در بلند مدت آسیب های زیادی به کشور وارد خواهد کرد. این ها مباحثی است که در کمیسیون آموزش به طور جدی مورد بحث قرار گرفته است و به دلیل حساسیت موضوع بر آن شدیم که برای رفع آن کمیته ای متشکل از نمایندگان وزارت خانه ها و نهادهای مختلف تشکیل دهیم تا طی جلسه های متوالی بتوانیم برای حل این مسئله به راهکارهای مناسبی دست پیدا کنیم، چرا که معتقدیم خروج یک نفر نخبه نیز از کشور البته در وضعیتی که دیگر به کشور باز نگردد، برای ما هزینه های زیادی در پی خواهد داشت. به گفته دکتر نصیری قیداری، عضو کمیسیون آموزش نیز یکی از دلایل افزایش مهاجرت نخبگان، وضعیتی است که در دنیا ایجاد شده است به گونه ای که کشورهای غربی به ویژه آن هایی که دشمنی دیرینه و خصمانه ای از گذشته با ما داشته اند، در چند ماه گذشته شرایط پذیرش را اعم از صدور ویزا و... بسیار تسهیل کرده اند. متاسفانه در حال حاضر کشورهای پیشرفته به عناوین مختلف از جمله دادن بورس، دانشجویان با هوش ما را جذب می کنند در حالی که متاسفانه در کشور ما شرایط بورسیه شدن بسیار محدود است حال آ ن که باید دانشجویان المپیادی ما و سایر دانشجویان نخبه از سوی دولت بورسیه تحصیلی دریافت کنند اما شاهدیم که در کشور ما چنین اتفاقی نمی افتد.
منبع:

http://www.safirnews.com/topnews/007920.php

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

نظر شما بلافاصله منتشر خواهد شد. این بلاگ خبری، امکانات اندکی دارد و براساس اعتماد و خودکنترلی اداره می‌شود. لطفا از موضوع خارج نشوید و خویشتندار باشید.

نظرسنجی در رابطه با فعالیت این وبلاگ خبری

Twitter Updates

Twitter Updates

    follow me on Twitter

    درخواست همکاری:

    web counter
    سلام بر بازدید کنندگان عزیز،
    شما هم می توانید سهراب را در افزایش کیفیت و کمیت مطالب با ارسال لینک خبر و یا مطالب خودتان که به نوعی در ارتباط با خبر های روز جنبش سبز است، یاری دهید. مطلب شما در اولین فرصت درج خواهد شد. برای این منظور، مطلب یا لینک مورد نظر را به آدرسsohraabirani@gmail.com ارسال دارید.
    با تشکر از حسن همکاری شما،
    سهراب